Vlaamse websites zijn incompetent!

Uit eigen onderzoek op basis van onze website audit, de WICC, stellen we vast dat de meeste websites ondermaats scoren met gemiddeld 38%. Er is dus nog zeer veel ruimte is om te verbeteren.

Wat meet de WICC website audit?

Mink ontwikkelde de WICC (Web Intelligent Cross Competence) website audit meer dan 10 jaar geleden al, omdat we ook toen al vonden dat de meeste website audits slechts een eenzijdige beeld geven van de kwaliteit van een website. Een website kan er bijvoorbeeld prachtig uitzien, maar technisch gezien een complete ramp zijn. Zo’n website zal - zeker vandaag de dag - slecht scoren in Google en dus maar weinig nieuwe bezoekers aantrekken.

WICC website audit matrixDe WICC website audit controleert een website op meer dan 70 parameters onderverdeeld in 4 (5 voor webshops) competentie-niveaus: design, IT, webcopy en marketing (en conversie voor de webshop). En elke parameter heeft een bepaald gewicht op de 3 kerntaken die een website moet uitvoeren: accessibility, usability en suitability. De WICC kruist dus deze 4 (5) competentie-niveaus, met de voorgenoemde 3 kerntaken van een website. Vandaar dus de naam ‘cross competence’.

Niet elke parameter kan zomaar automatisch “gemeten” worden. Een automatische tool kan bijvoorbeeld wel aangeven dat de metabeschrijving is ingevuld, maar niet of die invulling ook relevant is, of de juiste zoekwoorden wel gebruikt worden,... Automatische metingen geven dan ook vaak een verkeerd beeld.

De grootste troef van de WICC website audit is dan ook de menselijke expert (degene die de WICC maakt) die de website kan gaan interpreteren en op die manier een eerlijker beeld kan scheppen van de kwaliteit van de website.

Voor meer details verwijzen we naar Hoe scoort uw website? WICC analyseert hem op +70 parameters

 

De resultaten van het onderzoek

Gemiddeld scoren de onderzochte websites 33% op accessibility (toegankelijkheid), 43% op usability (gebruiksvriendelijkheid) en 37% op suitability (aangepastheid aan de noden van uw doelgroep).

 

De 5 belangrijkste werkpunten

Ontzettend gebrek aan échte, heldere communicatie
Zo heeft de helft van de websites heeft geen value proposition op de homepage. Dat is analoog aan een lege etalage in een winkelstraat. Zo’n winkel zou u ook niet binnengaan, toch?

De value proposition beantwoordt volgende 4 essentiële vragen die de bezoeker zich stelt:

  • Wie is het bedrijf achter deze website? (naam, logo, baseline, branding, trust-elements,..)
  • Wat doet of verkoopt het bedrijf in kwestie? (welke producten, diensten,...)
  • Aan wie verkoopt het bedrijf dat? (bedrijven, particulieren, bepaalde sector, sociale klasse,... Behoor ik wel tot de doelgroep ?)
  • Waarom zou ik bij dat bedrijf kopen? (differentiërende factoren tov concurrentie, positionering, USP’s, customer benefits, reviews...)

Het is van belang dat deze 4 essentiële vragen krachtig, beeldend en beknopt beantwoord worden. Want de surfende bezoeker is meestal ongeduldig en wil nu en meteen een oplossing. Bovendien is er meestal concurrentie genoeg, die wél to the point komt.

In dat verband valt ook het gebrek aan originele, catchy tekst op in de Vlaamse websites. Precies alsof Vlaamse website eigenaars eigenlijk niets te vertellen hebben over zichzelf en hun product of dienst. Het schept geen sfeer en het tast de geloofwaardigheid aan van de aanbieder (niemand koopt graag van een zwijgzame verkoper). Bovendien is Google een lezer. Zonder goede tekst zal de zoekmachines uw website nooit hoog ranken.

 

Zwakke SEO
Samenhangend met slechte of onbestaande copywriting, scoort 44% van de websites slecht op SEO. Dat betekent dat de onderzochte websites gewoon niet gevonden worden voor de zoekwoorden waarvoor ze bestemd zijn. Dat doet ons vermoeden dat website eigenaren en klaarblijkelijk vele websitebouwers de impact van SEO onderschatten en/of onvoldoende inzicht hebben in hoe Google werkt.  

Leer meer over SEO in De basis van goede SEO: scoor beter in Google!

Bijvoorbeeld, veel websiteplatformen hebben een module die metatekst automatisch invult, maar dat is vaak niet voldoende afgestemd op de realiteit.

Als u zo’n module niet heeft en niets invult als metatekst, dan vult Google zelf iets in, en dat is vaker een straf dan een plezier voor uw website. Wat dacht u bijvoorbeeld van deze?

 

Voorbeeld automatisch ingevulde metatekst in de zoekresultaten

 

 

 

 

Met volgende achterliggende pagina. Dit is een klassiek voorbeeld van een automatisch ingevulde metatekstAchterliggende webpagina van automatisch ingevulde metatekst

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Niet mobiele website

 

Mobile friendly
1 op de 3 websites is niet geschikt voor smartphone gebruik. Niet alleen straft Google het niet hebben van een responsive of mobiele website, ook voor de gebruiker is het erg frustrerend. Sinds 2017 heeft het mobiel gebruik het desktop gebruik overstegen. Dat betekent dus dat meer dan 50% van alle zoekopdrachten op een mobiel toestel gebeurt en dat is meteen de helft van uw doelgroep die u misloopt door geen mobiel vriendelijke website te hebben.

We bespraken al uitgebreid het belang van een mobiel vriendelijke website in Wees er snel bij: mobile first in 2017! en in Wie niet mobiel is, is gezien. Gezien de snelheid waarmee het internet evolueert, is het dus zeer dringend dat Vlaamse website eigenaren investeren in een mobiel vriendelijke wesbite. 

 

 

Ontbrekend SSL certificaat

Online shops, banken, overheidsinstellingen,... waren al verplicht om een SSL-certificaat (HTTPS) te hebben, maar sinds 2018 straft Google álle websites die geen beveiligde verbinding hebben. Die HTTP sites krijgen dan een lagere score en de bezoeker wordt afgeschrikt met een waarschuwing dat de verbinding niet privé is en onveilig is. Dat wekt dus veel wantrouwen op. Zie het voorbeeld hieronder.

Website zonder SSL-certificaat (geen HTTPS)

65% van de onderzochte websites had geen veilige verbinding. Ook als u geen (gevoelige) informatie verwerkt van uw bezoekers, is het toch beter om een SSL-certificaat aan te schaffen.

 

Ontbrekende CTA’s en geen aantrekkelijke contactpagina
Veel Vlaamse sites doen bijzonder weinig moeite om hun bezoekers tot actie te laten overgaan. Maar liefst 62% van de websites beschikt niet over CTA’s en heeft geen aantrekkelijke contactpagina. Als ze er al in slagen hun bezoekers zover te krijgen om contact op te nemen, dan komen die bezoekers op een onaantrekkelijke contactpagina terecht waar geen enkel incentive van uit gaat om die ook in te vullen (als er al een invulformulier is!).

 

Nederlanders doen het véél beter

In België lopen we gemiddeld zo’n 5 jaar achter op Nederland wat betreft technologisch innovaties. Belgische bedrijven zien blijkbaar vaak het “nut” niet in van een eigen website en ontkennen zo het licht van de zon. Zo lopen ze enorme opportuniteiten mis, zoals maar al te goed blijkt uit het succes van de Nederlands retailers bij ons in Vlaanderen (Coolblue, bol.com,...) Dat geldt echter niet alleen op retail vlak, ook B2B lopen Belgische bedrijven klanten mis door incompetente websites die hun kerntaken niet vervullen. En dat iedere dag opnieuw...

 

3 tips voor een beter presterende website

  1. Zorg dat u zelf goed voorbereid bent. Neem een WICC website audit van uw eigen website en vraag ook een concurrentie analyse.

  2. Zoek een partner die u kan bijstaan op álle competentie-niveaus van uw website. Niet enkel technisch, maar ook op vlak van copywriting, marketing, communicatie en sales.

  3. Wees bereid om voldoende te investeren in kwaliteit en voorzie een jaarlijks budget om uw website te verbeteren en promoten.

     

Een doordachte en goedgemaakte website brengt u geld op; een slechte, incompetente website kost u alleen maar geld!

 

 

 

Wilt u ook de WICC om uw website te verbeteren?

Samengevat is de WICC:

  • uniek
  • objectief
  • praktisch (toont waar de kritieke punten liggen en geeft concreet advies)

 

Kortom, een must als u uw webcommunicatie fundamenteel wil aanpakken.