Online schrijven: schrijf voor de user

Een goede tekst schrijven is geen sinecure. En al helemaal niet op het internet. U herinnert zich vast nog de richtlijnen die u mee kreeg op school over hoe u een tekst moet schrijven. Inleiding, midden, slot. Volzinnen. Niet beginnen met bijwoorden. Geen schrijffouten. Deze lijst is niet volledig, maar slechts het laatste is nog van toepassing op een online tekst. Of bijna.

 

Voor u begint te schrijven aan een online tekst

zijn er een paar dingen die u moet weten over uw leespubliek. Om te beginnen: besef dat lezen op een scherm lastiger is dan lezen op papier. Hou daar rekening mee wanneer u een lettertype en lettergrootte kiest. Arial, Helvetica en Trebuchet zijn bijvoorbeeld prima lettertypes voor op het internet. Hou er vervolgens rekening mee dat mensen op het internet niet veel willen lezen. Ze willen heel snel de juiste informatie vinden. Ze willen ook niet te veel nadenken.

Hou het dus kort en simpel.

 

Wat is het doel van uw tekst?

Denk eerst en vooral na over het doel van uw tekst: wilt u informeren? Overtuigen? Aanzetten tot kopen? Een bezoeker die voor het eerst uw website bezoekt, zal tijdens dat eerste bezoek hoogstwaarschijnlijk niet tot aankoop overgaan. Deze bezoeker zit pas in de eerste of tweede fase van zijn ‘customer journey’. Hij zoekt informatie en wil dus niet gepusht worden om iets te kopen. Nu nog niet. Schrijf eerst voor uzelf op wat er in de tekst moet komen. Dat is uw copyplatform.

Waarover moet het gaan? Gebruik bulletpoints zodat u daar niet te veel tijd mee verliest. Afhankelijk van het type tekst (informatief, persuasief,...) en waar uw tekst verschijnt (homepage, blog, social media,...) probeert u de belangrijkste lezersvragen te beantwoorden: wie, wat, waarom. De lezer wil weten wie u bent, wat u precies aanbiedt en waarom hij bij u moet zijn (en niet bij de concurrentie). Niet per se in die volgorde. In een blog/nieuwstekst als deze is het bijvoorbeeld niet nodig om eerst de “wie”-vraag te beantwoorden. Dat zou overigens afleiden van de informatie die de user zoekt. Als deze tekst overtuigend genoeg is, zal de gebruiker wel verder kijken naar wie de tekst gepubliceerd heeft. 

Customer journey
De Customer Journey: behoefte, exploratie, actie, evaluatie en aanbeveling. In de eerste fase ervaart de koper een probleem. In de tweede fase denkt hij na over een oplossing en gaat op onderzoek uit. Fase drie beslaat de aankoop, in de vierde fase evalueert de koper zijn aankoop en in de laatste fase zal de klant uw product of dienst aanbevelen aan anderen (als hij tevreden is, tenminste).

Hou uw webteksten duidelijk en eenvoudig

Een webtekst, zoals eerder gezegd, houdt u best eenvoudig. Duidelijkheid is hierbij uw eerste doel. Gebruik spreektaal en eerder korte zinnen. Beperk u tot één idee per zin. Met spreektaal bedoelen we de taal van uw klant. Via interactie met uw (bestaande) klanten op social media, komt u te weten hoe zij over uw product of dienst spreken. Wat niemand wil lezen is een tekst vol met moeilijk vakjargon. Zorg er evenwel voor dat uw tekst niet té eenvoudig is.

Met andere woorden: ken uw klant.

 

Schrijf actief

U schrijft best eerst uw tekst ‘zonder veel nadenken’, maar wel aan de hand van het copyplatform dat u reeds maakte. Daarna: schrappen maar!

  • Verwijder woorden als kunnen, zullen, worden, hebben, willen als die geen echte functie hebben.
  • Verwijder (of vervang) woorden die eindigen op -ing, -heid, -schap, zoveel als mogelijk.
  • Verkort uw zinnen.
  • Creëer overzicht door tussentitels, witruimtes en bulletpoints

 

Schrijf engaging

Naast teksttechnische elementen zijn er ook nog een aantal psychologische technieken die u kunt gebruiken om de aandacht van de lezer vast te houden

  • Gebruik emotionele woorden eerder dan rationele woorden.
  • Geef uw lezers een reden om te doen wat u van hen vraagt
  • Cliffhangers trekken uw lezers dieper uw tekst in

 

Schrijf ook voor de zoekrobot

Wanneer u teksten schrijft voor het web, dan moet u nog met een ander soort lezer rekening houden: de zoekrobots. Dit is waar schrijven voor het web ook echt technisch wordt.

 

Zoekwoorden

Als u bijvoorbeeld aan contentcreatie doet dan is het ook belangrijk dat u rekening houdt met de zoekwoorden die mensen gebruiken om te zoeken naar uw dienst of product. Deze zoekwoorden dient u dan ook voldoende te gebruiken in uw tekst (in titels, tussentitels en eerste alinea’s) en in de code (paginatitel, url, metabeschrijving,...). Let er evenwel op dat u niet overdrijft (keywordstuffing). Het is moeilijk er een bepaald cijfer op te plakken, maar als u uw buikgevoel volgt, komt het meestal wel goed! Nog een goede indicator is hoe natuurlijk uw tekst klinkt. Lees hem voor uzelf hardop voor. Gebruik om variatie in uw taalgebruik te brengen ook zoveel mogelijk synoniemen. 

Technische SEO: Crawling spiders
 

Crawling spiders

 

Uw website wordt, zoals reeds gezegd, ook gelezen door zoekrobots, of ook wel spiders genoemd. Zij lezen (crawlen) een tekst op een heel andere manier. Voor spiders is vooral de code van uw website belangrijk. Deze moet zo overzichtelijk mogelijk zijn. Om de code te structureren kan uw webontwikkelaar schema.org toepassen. Waar u verder ook nog rekening moet mee houden is, wat u schrijft in:

  • de pagetitle
  • de URL
  • de meta beschrijving
    • van de pagina
    • van elke afbeelding

 

Deze zijn belangrijk omdat ze getoond worden in de Google zoekresultaten en zien er als volgt uit: 

Google resultaat

Ook afbeeldingen op uw website hebben een beschrijving nodig. De spiders kunnen afbeeldingen namelijk niet zien en daarom is een beschrijving noodzakelijk. 

Schrijven maar!

In deze tekst vond u een aantal basisprincipes voor een goede webtekst. Er zijn natuurlijk nog meer technieken die u kunt gebruiken, maar hiermee bent u al een heel eind weg. Zoals gezegd hangt veel af van het type tekst dat u schrijft. Onthou zeker het volgende:
 

  • Hou het eenvoudig
  • Ken uw doelgroep (wat leeft er in uw doelgroep)
  • Speel in op de emoties van uw lezers
  • Gebruik de juiste zoekwoorden
  • Schenk voldoende aandacht aan SEO

Was dit artikel nuttig voor u?

CAPTCHA
Deze vraag is om te controleren dat u een mens bent, om geautomatiseerde invoer (spam) te voorkomen.