Rebranding dringt zich op aan al wie mee wil blijven met de tijd (imago of reputatie oppoetsen om nieuwe klanten aan te spreken) of die grote veranderingen ondergaat (fusie, herpositionering, internationalisering,…). Rebranding gaat steeds gepaard met het vernieuwen van uw logo en huisstijl, hetzij door uw bestaande logo in een nieuw jasje te steken, of door radicaal voor iets nieuws te kiezen. We stellen u 3 rebranding cases voor waarin we voor 3 totaal verschillende merken onder meer een nieuw logo en bijpassende huisstijl ontwierpen.
- Fusiegemeente Kruisem: 1 logo verbindt 2 gemeenten
- Phormium vorm gegeven: het nieuwe logo inspireert ook de brand visual
- Lambo Laboratories: meer dan een eeuw oud, maar nog steeds springlevend
Fusiegemeente Kruisem: 1 logo verbindt 2 gemeenten.
Algemeen
Voor de nieuwe fusiegemeente Kruisem - na de fusie van Kruishoutem met Zingem - mochten wij het nieuwe logo ontwerpen. In de ontwerpwedstrijd met 4 andere bureaus werd ons logo als meest geschikt bevonden.
Bij het ontwerp van het nieuwe logo hielden we rekening met de elementen die het meest naar voren kwamen op het burgerforum: het groene, landelijke karakter van de beide gemeenten en de figuurlijke poort naar de Vlaamse Ardennen.
We bedachten een originele droedel, XM (lees: ‘kruis’ + ‘em’) dat leidde tot een jong, modern en dynamisch ogend logo met veel diepgang. Over écht elk element is nagedacht:
- De kleur groen (dat ook in de oorspronkelijke logo’s van beide gemeenten voorkwam) en de golvende lijnen staan voor het landelijke.
- De kleur blauw symboliseert het vertrouwen van beide gemeenten in de fusie en in de toekomst die ze nu samen tegemoet gaan.
- De ‘M’ staat niet alleen voor de poort naar de Vlaamse Ardennen, maar verwijst ook naar de rondbogen die voorkomen in de hoeves en kastelen die het historisch erfgoed van de streek uitmaken.
- De vorm van de ‘X’ is een knipoog naar de vele molens die in de fusiegemeente te vinden zijn.
Naast het logo kregen we ook de opdracht voor de creatie van de volledige corporate brandguide met alle huisstijldocumenten, evenals het ontwikkelen van de look and feel van alle afgeleide communicatie-instrumenten in print en web.
Uitdagingen
Een logo voor een gemeente is op zich al een moeilijke opgave gezien het grote aantal stakeholders dat erbij betrokken is. Iedere inwoner van de gemeente is immers klant en heeft ook zijn eigen opinie.
De verleiding is groot om voor de grootste gemene deler te gaan, waardoor je automatisch uitkomt op een nietszeggend symbool met zeer weinig communicatieve impact.
Het spreekt voor zich dat het logo van een nieuwe fusiegemeente ontwerpen nog moeilijker is. Daar ligt immers altijd de vergelijkingsfactor op de loer. Lijkt het niet teveel op het logo van de andere gemeente? Lees: wordt mijn gemeente niet overgenomen door de andere? Zullen we onze eigen identiteit wel kunnen behouden?
Oplossing
Door te opteren voor een radicaal nieuw logo dat in niets gelijkt op het vorige (tenzij enkele kleursettingen) konden we deze weerstanden overwinnen. Het werd daarmee een opwindend nieuw project waar iedereen enthousiast over kon zijn.
Het spreekt vanzelf dat dergelijke vernieuwing ook gepaard moet gaan met een gedurfd design. En dat is met het nieuwe logo van Kruisem wonderwel gelukt.
Impact
Het nieuwe logo werd door iedereen heel positief onthaald. Door de vernieuwende aanpak werd de verwachte nostalgische kritiek al bij voorbaat de wind uit de zeilen genomen.
De persvoorstelling kreeg veel coverage van de lokale pers, en werd ook vertoond op radio en TV.
Gezien de fusie pas ingaat na de verkiezingen van oktober 2018 zal de volledige uitrol van het nieuwe logo en huisstijl pas dan van start gaan.
Wat onze klant ervan zegt
"Tijdens de presentatie van hun logovoorstellen merkten we dat Mink duidelijk begrepen had waarvoor de nieuwe fusiegemeente staat. Mink deed zijn huiswerk en analyseerde grondig ons bevolkingsonderzoek. Het gekozen logo illustreert onze troeven, onze gemeenschappelijke factoren en onze ligging.
Bovendien spreekt het zowel oud als jong aan, met de grafische verwijzing naar de molenwieken en de creatieve vondst van de droedel. Er zit een mooi doordacht verhaal achter ons logo, waardoor het door onze bevolking met veel enthousiasme werd onthaald!"
Burgemeester Kathleen Hutsebaut (Zingem) en burgemeester Joop Verzele (Kruishoutem).
Phormium vorm gegeven: het nieuwe logo inspireert ook de brand visual
Algemeen
De International Fibres Group (IFG) nam de BonarAgro business over van Low & Bonar en creëerde hiervoor een nieuwe bedrijfsentiteit, IFG Cresco nv. Hiermee bevestigt IFG haar doelstelling om verder te groeien als een onafhankelijke en hoogwaardige leverancier van o.m. agrotextiel en industriële weefsels. Om dit nog meer kracht bij te zetten werd ervoor geopteerd om het gekende agro merk Phormium (sinds 1925) nieuw leven in te blazen en het grondig te rebranden. Onder Phormium zal de agrotextiel portfolio vermarkt worden, met onder andere serredoeken voor klimaatbeheersing in broeikassen, gronddoeken voor onkruidbestrijding en matten voor het kweken van champignons
Uitdagingen
De kernwaarden van het geherwaardeerde merk zijn innovatie, duurzaamheid en flexibiliteit. Andere belangrijke input uit de briefing was dat het merk een zakelijke, professionele B2B uitstraling moest hebben.
Oplossing
Voor het logo en meer bepaald het beeldmerk ging Mink terug naar de kern, het product. Het betreft technisch geweven textiel, wat in het grafisch element strak wordt weergegeven in natuurlijke kleurtinten. Voor de baseline 'Growth driven. Future proof.' vertrok Mink vanuit de kernwaarden innovatie en duurzaamheid. De slogan heeft een drievoudige bodem. De scherm- en gronddoeken van Phormium zijn van duurzame kwaliteit, ze zorgen voor meer opbrengst voor de tuinbouwers, en ze dragen bovendien hun steentje bij aan een groenere wereld.
Het beeldmerk uit het logo werd meteen ook de basis voor de brand visual, waarin op een creatieve manier beelden van producten, van toepassingen en van de doelgroepsegmenten werden geïntegreerd. Zo ontwikkelden we een krachtig merkbeeld dat als rode draad doorheen alle communicatietools werd verweven.
Impact
Phormium nam bij de lancering meteen een goede start. Door de rebranding en de visie die werd doorgetrokken in de merkidentiteit heeft het salesteam van IFG Cresco een mooi verhaal om mee uit te pakken. Door de overname was het belangrijk dat het vernieuwde merk meteen terug alle vertrouwen won. Dit hebben we bewerkstelligd door de huisstijlelementen overal consequent toe te passen zodat de nieuwe identiteit vlug werd herkend.
productinformatie
Wat onze klant ervan zegt
“We zijn heel tevreden over onze samenwerking met Mink. We kregen al veel complimenten over het resultaat! Het was allemaal wat nieuw en een grote oefening in rebranding voor ons, maar Mink heeft aan de hand van onze briefing goed begrepen waar we heen wilden. We kregen een heldere huisstijl, een eenvoudig en herkenbaar logo dat veelzijdig inzetbaar is en richtlijnen over de toepassingen ervan. Omdat we internationaal actief zijn, is dat laatste zeker belangrijk. We kunnen niet alle communicatie-activiteiten van onze divisies in de hand hebben en die richtlijnen helpen ons om onze huisstijl en logo overal ter wereld consequent toe te passen.”
Product manager Evelien Nottebaere, IFG Cresco
Lambo Laboratories: meer dan een eeuw oud, maar nog steeds springlevend
wat niet zo handig is in het gebruik.
Het kwam ook vrij statisch over en ietwat gedateerd.
Het nieuwe logo moest dus meer dynamisme en
leven uitstralen. Anderzijds was het ook niet de bedoeling
om radicaal te veranderen. Dus eerder een evolutie dan een revolutie.
Algemeen
Lambo laboratories is een van de oudste (sinds 1865) en meest gereputeerde producenten van soft gels in België voor o.a. de farmaceutische sector. Zij beseffen als geen ander dat rebranding een belangrijk onderdeel is in de levensloop van een bedrijf. En het was tijd voor vernieuwing. Naast een vernieuwd bedrijfslogo en huisstijl, verzorgden we ook de bedrijfsmap en de herziening en uitbreiding van de website.
Uitdagingen
Labo Lambo wilde hun nieuwe manier van werken promoten die hun klanten helpt een keuze te maken. Een praktische marktbenadering ontbrak echter. Ze wilden nog steeds de boodschap uitdragen dat ze op maat werken, maar tegelijk ook een concrete leidraad meegeven aan hun klanten van de verschillende mogelijkheden.
Oplossing
Die nieuwe manier van werken kwam tot uiting in 5 categorieën van gel capsules die ze BE-caps noemden. Met die naam verwijzen ze naar België als land met een zeer goede internationale reputatie op vlak van medicatie en farmaceutica. De 5 categorieën brachten structuur aan en maakten het assortiment hapklaar. Klanten kunnen zichzelf sneller identificeren en raken niet verstrikt in de vele mogelijkheden.
Met dat in gedachten, ontwikkelde Mink het nieuwe logo, zowel voor het bedrijf zelf als voor BE-caps. Door het bedrijfslogo ook voor de categorieën te gebruiken, maar met elk hun eigen kleur, zorgden we voor een sterke merkbeleving. Het mooie hieraan is dat we op die manier heel eenvoudig het aantal categorieën kunnen uitbreiden. Het merkbeeld refereert aan het yin-yang symbool. Het staat voor harmonie en evenwicht in de commerciële relatie tussen bedrijf en klant, voor de samenwerking die tot winst leidt voor beide partijen. De ovale vorm van het geheel is uiteraard een verwijzing naar de vorm van de gel capsules.
Impact
De vernieuwing stelt klanten gerust dat ze te maken hebben met een modern, vooruitstrevend bedrijf dat bovendien erg klantgericht is. Hun vernieuwde aanpak zorgt er eveneens voor dat ook nieuwe klanten makkelijk hun weg vinden en eenvoudig kunnen communiceren over hun noden.